ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA - SUZANA KRANJEC

Na zalogi
KODA ARTIKLA
KN-027-001
Akcijska cena 30,40 € Redna cena 38,00 €
Čas dobave:
1-3 dni

Celostni vodnik po zdravem življenjskem slogu.

Celostni vodnik po zdravem življenjskem slogu, ki se ciljno posveča bolnikom s celiakijo in alergikom na gluten, jajca in mleko. Ozavešča o pomenu brezglutenske diete, ne zaobide skrbi za črevesne bolnike in zdrave nagovarja k razmisleku. Knjiga je nastala na podlagi avtoričine lastne izkušnje bolezni in je obenem strokovno podprta. Prelistaj knjigo...

384 strani, mehka vezava AMPROJ d.o.o. (EKO365), december 2014

 

Knjiga bo v pomoč in razmislek:

 • bolnikom s celiakijo,
 • alergikom na jajca in mleko,
 • vrtcem, šolam in drugim ustanovam, vpletenim v procese priprave brezglutenske prehrane,
 • pa tudi zdravim ljudem, ki želijo izboljšati svoje počutje, življenjski slog.

Ključni poudarki iz knjige:

 • Poglavitni dejavniki za kakovostno življenje s postavljeno diagnozo celiakija: ozaveščenost in samodisciplina bolnika ter pripravljenost sodelovanja vpletenih.
 • Celiakija kot način življenja, neobremenjujoč za okolico.
 • Odstiranje tančice na področjih psihosocialnega počutja kroničnih bolnikov in psihologije prehrane.
 • Brezhibna čistoča v brezglutenski kuhinji – tolmačena docela drugače kot v običajni.
 • Podrobna razlaga brezglutenskih deklaracij in predstavitev tovrstnih živil, nakup le-teh, uporaba posode in kuhinjskih pripomočkov.
 • Pravilna priprava in organizacija brezglutenskih obrokov v domači in šolskih kuhinjah oz. obratih javne prehrane.
 • Brezglutenski obrok naj nikakor ne bo skupek predelanih industrijsko pripravljenih živil brez glutena, ampak vselej živa hrana, ki telo oskrbuje z energijo.
 • Pomen telesnih vaj; predstavitev či-gong vadbe in taoističnih vaj, namenjenih tudi krepitvi notranjih organov.
 • Povzetki in preglednice: dovoljeno/prepovedano, priporočeno/odsvetovano
 • 137 receptov v sliki in besedi.
 • Preko 680 fotografij, ki čtivo naredijo nazorno in bralcu prijazno.

Pisci spremnih in dodanih besedil ter strokovni pregled:

 • mag. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo,
 • Tanja Jezerc Križanič, dr. med., spec. splošne medicine,
 • Marija (Pika) Bensa, specializantka psihoterapije,
 • Breda Kojc, dipl. m. s., Slovensko društvo za celiakijo,
 • Nataša Forstner Holešek, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, Slovensko društvo za celiakijo

O knjigi so zapisali:

Knjiga Življenje BREZ GLUTENA avtorice Suzane Kranjec je zaradi specifične vsebine tako rekoč osebni vodnik za bolnika s celiakijo, ne glede na to, koliko časa je že na dieti. Knjiga je zaradi več kot 130 brezglutenskih receptov in koristnih nasvetov, kot so kako živeti brez glutena, katere so pasti v kuhinji pri pripravi brezglutenske prehrane, kako nakupovati brez glutena, kje in kako se prehranjevati brez glutena, primerna za vsakogar, ki mora ali zgolj želi iz prehrane izločiti gluten. Dodatno je avtorica v knjigi poudarila in predstavila tudi zdrav način življenja. V Slovenskem društvu za celiakijo zato delo naše članice Suzane Kranjec podpiramo in smo veseli doprinosa na področju ozaveščanja, informiranja in izobraževanja bolnikov s celiakijo.
Domen Fras, predsednik Slovenskega društva za celiakijo

Knjiga, ki je pred vami, je rezultat dela in življenja bolnice, ki se ni spopadla s svojo boleznijo, pač pa jo je vzela za svojo, se ji do neke mere prilagodila, po drugi strani pa ji ni dopustila, da bi jo prikrajšala za številne radosti življenja. Vse to nesebično deli z bralci v želji, da bi bila zanje ta pot lažja. Knjiga je poučna tudi za nas zdravnike, saj v naglici, v kateri vsakodnevno delujemo, pogosto, čeprav povsem nehote, pozabimo, kakšne bitke naši bolniki bijejo pri na videz povsem banalnih zadevah.
Tanja Jezerc Križanič, dr. med., spec. splošne medicine

Znanje postane resnično šele takrat, ko ga doživimo v praksi. Pričujoča knjiga je sad osebno doživete izkušnje in didaktičnega dojemanja vseh podrobnosti življenjskega sloga, ki utegnejo koristiti tudi najbolj zdravim zemljanom. Avtorica nam s srčno iskrivostjo opisuje metodo pozitivnega mišljenja in zaupanja vase, ki jo je skozi spremembo življenjskega sloga postavila nazaj v zdravo in ustvarjalno življenje. Uglašenost misli in dejanj nas popelje v boljši, upanja vreden jutri. Zato bodimo veseli vsake nove misli in izkušnje, ki se bo porodila na dozorelih sadovih znanja gospe Suzane Kranjec.
mag. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo

Spoštovani!
Veliko delo, res veliko delo vam je uspelo! In odličen produkt, ki ga (ki so ga in ga še ) potrebujejo! Zato, ker nima samo nekaj teoretičnih smernic, pač ogromno volje do življenja, ki, tako verjamem tudi zaradi vas, bolnika navaja na borbo za kakovost življenja. Ja takole, če bi nosil klobuk, bi se odkril pred vami in pred vašo publikacijo!!!!
Pa še nekaj! Na svoja ramena ste prevzeli veliko! Ni samo skrb, da boste publikacijo stržili, je dolgoročna skrb, da bo čez čas nastala nova, zaradi novih spoznanj, novih izkušenj, ki vas še čakajo in jih bo potrebno podeliti z drugimi! In mislim, da vam bo tudi tole, zadnje uspelo! zato ne odnehajte z beleženjem receptov, z beleženjem napotkov, vztrajajte!
Z veseljem, da sem vas spoznal, tokrat kot izredno avtorico, kot žensko z izredno veliko energije in z vsem dolžnim spoštovanjem
Jože Lavrinec , dietetik

Ko se lotimo raziskovanja knjižnih zakladov na temo brezglutenske prehrane v slovenskem jeziku, se bo naše iskanje zagotovo za nekaj časa ustavilo ( če ne že takorekoč končalo ) pri knjigi avtorice Suzane Kranjec – Življenje brez glutena. Lahko mirne vesti rečem, da je ta knjiga nekako kot “sveti gral”, “osnovni temelj” ali “must have” vsakega, ki se želi ali mora spopasti s svetom priprave brezglutenskih jedi. Kot pove že naslov…avtorica je vanjo vložila vse svoje strokovno znanje ter izkušnje, ki jih je pridobila skozi svoje življenje brez glutena. Knjigo po svoji klasifikaciji uvrščam med tiste “heavy” učbenike skozi življenje, ki zajemajo res veliko zlata vrednih informacij in modrosti, torej boste rasli z njo, brali jo boste postopoma in se učili. Poleg več kot 120 receptov vsebuje še veliko pomembnejših informacij, avtorica se namreč loti celiakije in življenja z njo iz vseh zornih kotov, psiholoških, nutritivnih, anatomskih…celo sociološkega aspekta in verjemite, to je naredila več kot odlično. Tematike se je lotila celostno in dosledno, skozi knjigo pa nam podaja informacije jedrnato in na zanimiv način. Ko boste prebrali vseh 370 strani, boste imeli občutek, da veste o celiakiji vse. To deloma drži, seveda vas bodo vaše zivljenje in vaše navade naučile še marsikaj drugega, kar v knjigi še ni zajeto, vendar pa si boste z njo postavili resnično dobre temelje znanja na zelo kakovostnih informacijah. Razblinila bo marsikateri strah v zvezi z dieto brez glutena, vam pomagala pri spopadanju s psihološkimi težavami in blokadami pri prehodu na življenje, kot ga piše celiakija. Vsi imamo kdaj pa kdaj “trenutke šibkosti”, kajne?
Tudi, ko boste knjigo že prebrali, se vam bo vedno znova vračala v roke. Pomagala vam bo z nasvetom, receptoma ali kakšno življenjsko modrostjo, avtorica je vso to pot že prehodila, se na njej učila in z njeno pomočjo nam je lahko marsikatera težava, strah ali eksperimentiranje prihranjeno. Knjigo priporočam slehernemu celiakašu kot obvezno čtivo, vsem “novincem” bo dala zlata vredno popotnico za prihodnost z brezglutensko dieto. Vsem nam, ki smo s celiakijo že domači, pa odkrila še marsikatero dodatno informacijo, izkušnjo in dala tisto znanje, ki ga potrebujemo za še bolj samozavestne korake skozi življenje brez glutena. Spremenila vas bo…popravila pogled na vaše življenske navade in vam dala kopico izhodišč za majhne vsakdanje popravke življenjskih navad, ki bodo vodili v vaš boljši in bolj zdrav jutri…
Avtorica Suzana Kranjec ne počiva na lovorikah, ampak ureja ličen spletni blog, kjer nadaljuje tisto, kar je začela s knjigo…še naprej z nami deli svoje dragoceno znanje in vsakdanje izkušnje.
Članek na spletnem portalu Moja celiakija.

O knjigi sem izvedela v reviji Jana in takoj me je prepričalo, da je zadevo potrebno preučiti. Jaz sicer nisem bolnik s celiakijo, trenutno nimam nobenih zdravstvenih težav, se pa zavedam, da nam v trgovinah prodajajo vse kaj drugega, kot zdravo hrano. Vesela sem, ker so poleg tudi recepti, saj sem čista začetnica glede prehranjevanja brez glutena. Nekaj sem že slišala o tem, nekaj tudi že prebrala, zdaj pa bom imela še več informacij na enem mestu. Se že veselim knjige!
Bernarda

Hvala za poslano knjigo, ki sem jo danes tudi prejela. Priznati moram, da sem si jo najprej izposodila v knjižnici. Zanimalo me je namreč, v kakšni meri avtorico resnično zanima zdravo življenje brez glutena - recepti za instant kuhinjo me namreč ne zanimajo. V glavnem, bila sem nadvse prijetno presenečena nad vsebino knjige in ge. Kranjec lahko samo čestitam za izvrstno opravljeno delo. Le tako naprej!
Lep pozdrav
Mojca

O avtorici

Suzani Kranjec, profesorici matematike in pedagogike, so pred trinajstimi leti postavili diagnozo celiakija. Svoje dotedanje, gurmanskih užitkov polno življenje, je zamenjala za dosledno (doživljenjsko) brezglutensko dieto. Slednja je, seveda podprta tudi z načrtnim udejstvovanjem na bolničinem gibalnem in prenekaterih drugih področjih, botrovala kakovostnejšemu, predvsem pa mnogo bolj osmišljenemu načinu življenja, kot ga je Suzana živela prej. V knjigi avtorica, ki je tudi članica Slovenskega društva za celiakijo, svojo izkušnjo bolezni deli s sebi enakimi. Nagovarja jih k splošnemu bolj zdravemu načinu življenja, predvsem pa nesebično predaja naprej svoje znanje o zakonitostih brezglutenske kuhinje. Zanj je bila, mimogrede, že nekajkrat nagrajena s poimenovanjem naj kuharice podružnice, in sicer za svoj kruh in sladice. Zadnja štiri leta je aktivno delovala tudi v izvršnem odboru ljubljanske podružnice, kjer je na srečanjih in kuharskih tečajih podrobneje predstavljala zdrav način življenja z brezglutensko dieto. Na njeno pobudo se danes odvijajo celo kuharske delavnice za najmlajše člane, ki so kajpada najiskrenejši kritiki kulinaričnih stvaritev. Knjiga Življenje brez glutena je sad znanja, sicer usvojenega zavoljo ugotovljene prehranske omejitve, a zato še kako s pridom uporabljenega! In ne nazadnje to znanje ni posredovano naprej zgolj z namenom ogibanja glutenu, temveč tudi izboljšanja posameznikovega počutja in življenja na splošno.

Skozi njen brezglutenski vsakdan avtorico lahko spremljate tudi na blogu.
Lahko tudi "všečkate" njeno FACEBOOK stran, in spremljate njene novice z recepti in predavanji.

Tehnične podrobnosti
CENA 38,00 €
ČAS DOBAVE 1-3 dni
TEŽA (kg) 0.200000
AKCIJSKA CENA 30,40
ISBN 978-961-281-629-2
ZALOŽBA Amproj
AVTOR KNJIGE Suzana Kranjec
LETO IZDAJE 2014
ŠTEVILO STRANI 376
VEZAVA mehka
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:ŽIVLJENJE BREZ GLUTENA - SUZANA KRANJEC
Vaša ocena