ŽIVA HRANA - VIDENŠEK, DOLGAN

Ni na zalogi
KODA ARTIKLA
KN-018-001
12,50 €
Čas dobave:
Ni več dobavljiv

Človek živi na Zemlji baje že 150 milijonov let. Stopetintirideset milijonov let in pol je v glavnem jedel surovo, vegetarijansko hrano. Sadje, zelenjava, oreki in semena - vse nekuhano in nepredelano - je bila hrana, s katero je živel. Hrano je nabiral in užival popolno, v nespremenjeni obliki. Za pripravo ni uporabljal ognja niti orodja. Fosilni ostanki zobovja prastarih ljudi so pokazali, da so bili milijone let sadeži glavna človekova hrana. Šele v zadnjih petsto tisoč letih je človek odstopil od svojega izvirnega načina prehranjevanja in začel jesti meso, kuhano hrano in pozneje industrijsko predelano hrano .

V knjigi je tudi 200 receptov, ki jih je pripravila Ingrid Dolgan. 

Surova hrana je varna pot do zdravja, je prepričan Marjan Videnšek, znan slovenski promotor zdravega načina življenja, ki deluje v okviru Zavoda Preporod. Utemeljuje, da je nekuhana in nepredelana hrana - sadje, zelenjava, oreški in semena - hrana, ki jo je človek užival večino časa svoje evolucije in šele v zadnjih 500 letih odstopil od izvirnega načina prehranjevanja in začel jesti meso, kuhano hrano in v zadnjih desetletjih tudi industrijsko predelano hrano.

Zato ljudi spodbuja, naj spet sprejmejo naš prvotni način prehranjevanja. S tem bodo bolj zdravi, saj se degenerativne bolezni, na primer bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen, artritis in druge, ne bodo več pojavljale in bodo zdravniki v glavnem potrebni samo še za zdravljenje poškodb. Surova hrana, ki ji pravi tudi živa hrana, vsebuje vsa hranila, potrebna za vzdrževanje in obnavljanje telesa, trdi Videnšek. Taka hrana zagotavlja več energije, saj veliko manj energije porabimo za spoprijemanje s toksini, na primer v predelani hrani, ki jih mora telo izločiti. Taka hrama pomaga, da dosežemo in ohranjamo normalno telesno težo, in ne povzroča ali podpira degenerativnih bolezni, kot to dela mastna, prepečena, preslana in predelana hrana. Videnšek meni, da meso ni primerna prehrana za ljudi, saj kos mesa ni nič drugega kot del trupla, njegovo gnitje v človeškem organizmu pa ustvarja odpadne snovi.

Presna prehrana je tudi njemu spremenila življenje. Leta 1992, ko se je aktivno ukvarjal s tekmovalnim športom, so ga zadele težave s hrbtenico in išiasom. Namesto da bi šel na operacijo, ki so mu jo predlagali, se je odločil za spremembo prehranjevanja, po vzoru knjige o presni prehrani, ki mu je tedaj prišla pod roke. Po treh mesecih so težave povsem izginile, piše, pri dosledni presni prehrani pa je vztrajal leto in pol. V tem času je spoznal, da bo pomoč drugim, da zaživijo zdravo, tudi njegova poklicna usmerjenost in pot do samouresničitve. Danes se v glavnem hrani s presno hrano in dušeno zelenjavo. Hkrati pa svari pred nevarno miselnostjo, da je surova prehrana rešitev za vse človekove težave.

Knjiga prinaša tudi 200 receptov za pripravo presne hrane, ki jih je pripravila Ingrid Dolgan. Recepti so seveda primerni tudi za popestritev jedilnika ljudi, ki uživajo običajno hrano.

Tehnične podrobnosti
CENA 12,50 €
ČAS DOBAVE Ni več dobavljiv
ZALOŽBA Preporod
AVTOR KNJIGE Videnšek, Dolgan
VEZAVA mehka
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:ŽIVA HRANA - VIDENŠEK, DOLGAN
Vaša ocena