Vsakdanji tempo narekuje način vrtnarjenja
Dandanes se (pre)več govori o samooskrbi ter vzgoji lastne hrane, kot pa je vrtov, ki dejansko hranijo ljudi. Še ne toliko let stare fotografije in razglednice govorijo same zase, ko ob vsaki hiši in bloku opazimo zelenjavni vrt, na večji zaplati zemlje pa je rastel krompir, fižol, zelje, … Pri toliko vrtnarjih pa je zgolj en ključen faktor, ki jim je manjka pri njihovem zastavljenem vrtnem uspehu – premalo časa!
Med glavno vrtno sezono od februarja do novembra na vrtu preživiva skupaj 20 ur (vsak 10 ur) na teden, za kar imamo že zaposlitev za polovični delovni čas, pa pridelkov sploh še nismo pobrali. Pobiranje, kuhanje in konzerviranje zahteva še dodaten čas. Ne se ustrašit teh preračunanih ur, ampak neko merilo potrebujemo, koliko časa se neguje 500 m2 velik vrt, na katerem raste predvsem zelenjava.
Na Vrtu Obilja pridelava toliko zelenjave, da jo je dovolj za najino samooskrbo. Manjkajo tiste njivske rastline, ki so tudi sestavni del rastlinske prehrane človeka – predvsem suhe stročnice, žita in oljnice, ki jih na vrtovih redko vzgojimo v zadostnih količinah, da bi zadostili potrebe po različnih stročnicah, žitih in rastlinskem olju.