Opis
Alternativno mletje zrnja, ki ne potrebuje električne energije in zmelje tudi fino moko. Z ročnim mlinom MH8 je podjetje Salzburger uspelo razviti ročni mlin, ki je primeren za večje družine, skupnosti, klube... Je skoraj tako učinkovit kot električni mlin.
Model MH4 je dokazal svojo učinkovitost v več kot 35 letih, ne samo na jahtah, v hribih, ampak tudi v odmaknjenih predelih Afrike, Južne Amerike in drugih dežel sveta.
Da bi zadovoljili potrebo po močnejšem ročnem mlinu, so sledili principom MH4 mlina: ohišje iz masivnega lesa, dober vpenjalni sistem in primerno velik mlinski kamen.
Lahko naročite mlin z naravnim mlinskim kamnom - granitom ali iz korund-keramike. Glede na naše izkušnje, lahko mlin uporabljajo tudi ženske, vendar je potrebna določena moč, zaradi velikosti mlinskega kamna. Ročno mletje moke poskrbi, da se malce razgibate, khrati pa lahko deluje pomirjevalno.
Z mlinom lahko pri kakršnikoli stopnji finosti meljete: pšenico, piro, rž, riž, ajdo, ječmen, proso in zeleno piro. Koruzo in sojo lahko najprej zmeljete bolj na grobo in v drugem poskusu na bolj fino. Oves lahko meljete le na grobi stopnji mletja, da dobite zdrob. Laneno seme in vse začimbe kot so kumina, koriander, klinčki, janež, komarček in cimet lahko meljete na grobi stopnji, vendar le manjše količine, mlin pa je potrebno po mletju očistiti.
Grobo-fino nastavljanje je možno z uporabo podložke in se zaklene z uporabo krilne matice. Groba nastavitev: Odvijte krilno matico, nastavite podložko v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler ne dosežete želene nastavitve. Nato privijte krilno matico.
Če lijak zablokira pri mletju pšenice, pire ali rži, zavrtite lijak v nasprotni smeri urinega kazalca.