SALZBURGER MLIN ZA ŽITO: MT12

Na zalogi
KODA ARTIKLA
EM-005-006
1.149,00 €

MT12 - visokozmogljiv mlin za žita avstrijske izdelave s 550 W motorjem,  z granitnim kamnom in ohišjem iz bukovega lesa. 
 
 
 

Za vse, ki bi radi jedli zdravo

Če mlin MT5 ne zadovolji vaših družinskih potreb, vam predlagamo mlin MT12 s 550 W motorjem. Čeprav pri mlinih na kamen, hitrost ni vprašanje, je ta mlin idealen za večje družine, ki porabijo več moke. V zelo kratkem času vam mlin zmelje potrebno količino moke in je pravšen za mletje večje količine moke iz večjih zrn, kot so koruza, soja itd...Lahko si tudi zmeljete svež zdrob za vaš zajtrk. 

Mlin melje pšenico, rž, piro, oves, ječmen, proso, riž, durum pšenico, enozrnico, kamut, amarant, koruzo, sojo, čičerko ter vsa brezglutenska žita in stročnice. 

Ne uporabljamo plastičnih in kovinskih materialov na predelih, ki pridejo v stik z moko. Niti zunanji kovinski obroč na mlinu, niti tulec za moko (znotraj popolnoma oblečen z lesom) ne pride v stik z moko ali zrnjem. Mlevna komora, je z izjemo nosilcev mlinskih kamnov in granitnih mlinskih kamnov, popolnoma iz lesa. 

Finost moke se nastavi enostavno z eno roko. Uporabite gumb, ki ga zavrtite v želeno smer. Ohišje mlina je izdelano iz kvalitetnega bukovega lesa in na zunanji strani obdelano le z visokokakovostnim ekološkim čebeljim voskom. 

Mlin odpremo enostavno: samo odvijemo zgornji del. 

Ima avstrijski 550 watt-ni motor, ki ne potrebuje nobenega vzdrževanja. Ima vgrajeno zaščito proti pregrevanju. 

Tehnični podatki:

 • višina. 430 mm
 • premer mlina: 210 mm
 • višina prostora za zbiralnik moke: 17,5 cm
 • velikost kamna. premer 105 mm
 • kapaciteta mletja. 200 g/min
 • kapaciteta lijaka 1400 g
 • teža 12,5 kg
 • mlinski kamen iz naravnega granita
 • ohišje iz bukovega lesa
 • zunanja površina mlina: tretirana z ekološkim čebeljim voskom
 • obrati: 1250/min
 • moč motorja: 550W/230 V
 • garancija: 12 let na mlin; 24 let na mlinske kamne 
 • pozicija mlevnega mehanizma: fleksibilna 

Gumb za nastavljanje finosti mletja 

gumb      kamen dol in gor

Eden najpomembnejših delov, za kontinuirano zagotavljanje finosti moke. Z vrtenjem gumba lahko z eno roko nastavljamo finost moke. Dokazano deluje že 30 let. Naša genialna tehnična rešitev zagotavlja, da mlinska kamna ostajata v vzporedni poziciji ves čas življenjske dobe mlina. Za nastavitev uporabljamo samo dvigovanje in spuščanje kamnov s pomočjo gumba. S tem se spremeni stopnja finost mlete moke. Gumb lahko vrtimo tudi med samim procesom mletja. 

Motor

motor

Lastnosti motorja: 

 • brez delov, ki bi se obrabljali, torej brez vzdrževanja,
 • trpežen in robusten motor,
 • dobro izdelani kroglični ležaji, ki uravnotežajo ekstremne sile, nastale med procesom mletja, 
 • tiho delovanje, 
 • ventilacija, nameščena na ohišju, ki zagotavlja dobro toplotno prevodnost,
 • posebna zaščita, ki ščiti pred pregrevanjem motorja.

Velikost motorja je prilagojena velikosti mlinskih kamnov. Rezultat je optimalna poraba energije. Motorji  od 360 W naprej so priporočljivi za mletje trših žit npr. koruze. Moč motorja je tudi prilagojena velikosti mlinskega kamna - zaradi tega je poraba energije manjša. .

Zakaj za naše mline uporabljamo masiven les?

Zadnji testi so pokazali, da je les odporen na bakterije. Bakterije ne morejo rasti na naravnih površinah iz masivnega lesa. Les je antistatičen in zato naravno deluje proti prahu. Les je zelo nezahteven za vzdrževanje. Glede na pogostost uporabe, leseno površino dvakrat ali trikrat na leto namažemo s čebeljim voskom ali kašnim drugim ekološkim oljem.  Velika prednost naravnega lesa je v tem, da ga lahko tudi po nekaj letni uporabi obnovimo tako, da izgleda kot nov. Odstranimo lahko tudi udarnine in praske. Les je naraven material, ki je zelo privlačen ljudem z različnimi alergijami. Les je surovina in energetski vir. Les ima odlične rezultate pri ekološki statistiki, ker je pridobivanje in predelava lesa zelo enostavna. Les pri naših mlinih  je obdelan samo od zunaj, izključno mehansko, ostala struktura lesa ni niti mehansko niti kemično spremenjena.  

V naših mlinih ne uporabljamo plastike ampak samo jeklo ali nerjaveče jeklo. 

jeklo

Mlinski kamen

Mlinski kamen je srce mlina.

granit-mahlstein-der-getreidemuehlen-von-agrisan-salzburg-oesterreich

Lahko izbirate med mlinskimi kamni, narejenimi  iz mešanice naravnega materiala: korunda in keramike ali med granitnimi mlinskimi kamni. Velikost mlinskega kamna ne igra pomembne vloge pri finosti moke. Pomembna pa je velikost mlinskega kamna v sorazmerju s hitrostjo vrtenja. Ta kombinacija z novo toplotno in energetsko optimirano geometrijo rezkalnega mehanizma omogoča nežno mletje zrnja. Posebna fleksibilna postavitev mlinskega kamna ima dve prednosti: tišje mletje in zaščita mlinskega mehanizma pred poškodbami, ko se v zrnju znajdejo tujki. 

Granitni mlinski mehanizem

 nicht-jeder-granit-ist-als-mahlstein-fuer-getreidemuehlen-geeignet

Obstaja na stotine različnih vrst granita, vendar jih je samo nekaj primernih za mlinski kamen. Material za mlinski kamen smo začeli iskati 35 let nazaj Nekaj let smo iskali po vsej Evropi. Testirali smo prednosti in slabosti, da bi našli najbolj primeren granit za uporabo v Salzburških mlinih. Danes vemo, kakšne karakteristike mora imeti kamen, glede na trdoto, obrabo in samoostrenje in najbolj pomembno, kako se mora obnašati v procesu mletja. 

 ca.25 Jahre bzw. ca. 30 Jahre alt

Lahko rečemo, da so naši Salzburški mlini z granitnimi mlinskimi kamni, unikatni v Evropi, kar se tiče njihove 35 letne tradicije.Granit, ki smo ga skrbno izbrali je popolnoma naraven proizvod - brez aditivov. Pomembna karakteristika granita je njegova visoka odpornost na obrabo - določene vrste granita so celo trše, kot mnoge vrste jekla. Granit je naravno popolnoma vezan, brez kakršnihkoli vezivnih agentov, se samoostri in se je izkazal za zelo trdnega. Do danes ni bila odkrita nobena alergijska reakcija na granitne mlinske kamne. Naši granitni kamni so skrbno ročno obdelani in narejeni tako, da se vsak par kamnom dobro prilega drug drugemu. Vsak par mlinskih kamnov je unikaten. Granitni mlinski kamni naših mlinov so se izkazali z zelo dolgo življenjsko dobo. Celo po veliko letih uporabe jih lahko tako prenovimo, da so kot novi. 

Korund - keramično mlinski mehanizem

edlekorund-keramik-mahlsteine-von-getreidemuehlen-hersteller-agrisan-oesterreich

Korund in keramika sta stisnjena v mlinski kamen pod zelo visokim pritiskom ter žgana na izredno visoki temperaturi. Mlinski kamni so zelo trdi, se samoostrijo in so trpežni. Za doplačilo ponujamo višjo kvaliteto Superior Korund keramični mlinski mehanizem. Mehanizem in sami mlinski kamni so bolj odporni na praske, in bolj trpežni kot klasični korund mlinski kamni. 

Čiščenje mlina

mlevna komora

Po mletju ostane majhna količina moke v mlevni komori. Ti majhni delci se odstranijo, če po mlinskem procesu pustite mlin teči na  najbolj grobi nastavitvi. Če mlin ne uporabljate par tednov, morate iz higienskih razlogov temeljito očistiti mlevno komoro. Najprej pustite mlin teči na prazno na najbolj grobo nastavitev. Potem mlin odprite in ga posesajte s sesalcem.

Oblika in barva mlina

Naši mlini so namenjeni tudi estetskemu užitku - izbirate lahko med kockasto ali okroglo obliko. Vaši kuhinji lahko prilagodite tudi barvo mlina. Po naročilu vam mlin delno ali v celoti pobarvamo v vaši barvi kuhinje, zaves, delovnega pulta....Seveda uporabljamo samo ekološke barve.

Video:

    Proizvodnja mlinov: 

      

      Sestavljanje in razstavljanje mlina: 

      

     Kosmičnik: 

Tehnične podrobnosti
CENA 1.149,00 €
TEŽA (kg) 12.500000
PROIZVAJALEC SALZBURGER
DIMENZIJE 210 (premer) x 430 mm
BARVA BUKOV LES
MATERIAL Bukov les
PRIPOROČAMO ZA žitarice in stročnice, mehka (pšenica) in trda žita (durum pšenica), amarant, kvinoja...
NAMEN RABE DOMAČA RABA
MOČ (W) 550
ŠT. OBRATOV/min 1.250
GARANCIJA (ŠT. LET) 12 na mlin/24 na mlinski kamen
OCENA ENOSTAVNOSTI ČIŠČENJA (1-5) 5
HITROST MLETJA (g/min) 200
PREMER MLINSKEGA KAMNA (mm) 105
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:SALZBURGER MLIN ZA ŽITO: MT12
Vaša ocena