Če želite sami pripraviti kefirjev sir, morate najprej narediti kefir. Kefir nastane po 12-24-urni fermentaciji mleka s kefirnimi zrni.
Priprava kefirjevega sira
Ko kefir precedite, ga lahko neposredno nalijete v Kefirko posodo za sir, kjer se bo pričel odcejati. Čas precejanja je odvisen od teksture sira, ki jo želite doseči.
Dlje kot boste precejali kefir, bolj gost bo postajal. Zapisane so ocene časa precejanja. Upoštevajte, da je tekstura vašega sira odvisna tudi od posameznih sestavin, ki jih uporabljate, temperature, v kateri delate kefir, in uporabljenih pripomočkov.
Čas odcejanja sira
- Nekaj ur za gostejši kefir, ki ga lahko uporabite za omake.
- Čez noč za kremni sir.
- 1-2 dneva za srednje trd kremni sir.
Za pripravo tršega sira uporabite stiskalno vzmet s ploščico, s katero boste odcedili še več sirotke iz sira.