- 2 vrečici črnega ali zelenega čaja (2 žlički suhih lističev)
- 50 g sladkorja
- 900 ml vode
- 100 ml kombuča starterja ali SCOBY + 100 ml kombuče iz prejšnje priprave
Za pripravo kombuče je potrebno najprej pripraviti sestavine. Pripravite skodelico čaja (200 ml) po izbiri, uporabite dve čajni vrečki ali 2 čajni žlički čajnih listov. Pustite stati 5 min in precedite. Nekoliko ohladite in dodajte sladkor (ali med, če pripravljate jun kombučo). Ohlajen čaj prelijete v Kefirko steklen kozarec in dodajte preostalih 700 ml vode. Dodajte 100 ml kombuče, ki vam je ostala od prejšnje fermentacije ali starter kulturo, ter gobico kombuče. Pustite fermentirati 7-10 dni oziroma po okusu.
Če ste uporabili kombuča starter, ga vlijete v čaj namesto 100 ml kombuče. Fermentacija naj traja nekoliko dlje, 7-10 dni. Gobica bo začela nastajati že med prvo fermentacijo.
Vedno shranite vsaj 100 ml (oz. vsaj 10% količine, ki jo nameravate pripraviti) kombuče po končani fermentaciji, uporabite jo za shranjevanje gobice in za pripravo nove porcije kombuče.