Pomembno je, da uporabite neklorirano vodo za aktivacijo kefirnih zrn in pripravo vodnega kefirja. Klor v vodi lahko ubije žive bakterije v kefirnih zrnih.
Sicer lahko uporabite filtrirano vodo, vendar bodite pri tem pazljivi. Filtrirana voda je običajno tudi oropana vseh dobrih mineralov, ki pa so zelo pomembni za rast kefirnih zrnc, zlasti, ko jih želimo aktivirati. V tem primeru je potrebno dodati minerale (sladkor, soda bikarbona, melasa itd.).
Vedno uporabljajte vodo sobne temperature za aktivacijo zrnc in pripravo vodnega kefirja. Prevelika temperaturna odstopanja lahko poškodujejo kefirna zrna.
Ko aktivirate kefirna zrna, je pomembno, da spodbudite njihovo rast. Zato dodajte nerafiniran rjav sladkor v teh začetnih korakih. Lahko uporabite razmerje 25 g belega in 5 g rjavega sladkorja med aktivacijo.
Kefirna zrna za svojo rast potrebujejo minerale. Včasih je že v vodi dovolj mineralov, včasih pa jih je potrebno dodati.
Kdaj je morda potrebno dodati minerale?
- med aktivacijo kefirnih zrn,
- ko zrna slabo rastejo,
- če fermentacija ne poteče v več kot 48 urah.
Katere minerale dodajamo?
- Soda bikarbona – manj kot žlička.
- Melasa – manj kot žlička.
- Nerafiniran sladkor – z njim zamenjajte del sladkorja.
- Mineralne kapljice – nekaj kapljic na liter.
Obdobje aktivacije nastopi, ko želimo zrna ponovno uporabiti po krajšem ali daljšem shranjevanju. Zrna shranjujemo iz različnih vzrokov, ker gremo na počitnice, delamo premor od pitja kefirja ali zrna pošiljamo po pošti. Zrna so običajno shranjena v sladkani vodi v hladnem prostoru. Tudi pri pošiljanju po pošti so pozimi izpostavljena nizkim temperaturam okolja. V tem času se delovanje kefirnih zrnc upočasni.
Ko želite ponovno uporabiti zrna, jih je potrebno pred uporabo aktivirati, da zopet postanejo popolnoma aktivna.
Trajanje aktivacije je odvisno od tega, koliko časa so bila zrnja shranjena in od pogojev shranjevanja. Običajno traja 7-14 dni. V nekaterih primerih lahko traja tudi dlje, celo mesece, da dosežejo aktivnost od prej.
Aktivnost zrnc lahko precenimo po nekaterih opaznih znakih:
- Vonj in okus. Značilen vonj in okus kefirja je kisel, lahko je tudi še nekoliko sladek.
- Mehurčki. V kefirju boste videli mehurčke, ki so znak fermentacije kefirja. To ne pomeni, da bo kefir dejansko mehurčkast po okusu, vendar je znak, da so zrna postala aktivna.
Pomembno je, da uporabite vsaj del sladkorja, ki je bogat z minerali v postopku aktivacije kefirnih zrn. Kasneje boste morda morali zmanjšati vsebnost mineralov in boste uporabili bel sladkor, zlasti, če vaša zrna postajajo kašasta. To je znak prevelike vsebnosti mineralov.