Organizacija urnika peke z drožmi, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu, je lahko izziv. Vendar lahko ustvarite urnik peke, ki vam omogoča redno uživanje svežega domačega kruha iz droži, ne da bi pri tem preveč obremenjevali svoj vsakdanjik.
Če ste ob delavnikih zelo zaposleni in želite peči le ob koncih tedna, vendar želite vsak dan uživati v kruhu z drožmi, je tu primer, kako lahko načrtujete peko.
- Petek zvečer:
Vzemite droži iz hladilnika in jih pustite na sobni temperaturi približno 1-2 uri.
Manjši del droži nahranite z enako količino moke in vode ter dobro premešajte, da se vmeša zrak. To bo vaš drožni nastavek za peko naslednjega dne.
Posodo delno pokrijte in pustite na sobni temperaturi čez noč ali približno 8-12 ur.
Preostale droži vrnite v hladilnik, kjer jih shranite do naslednjega tedna. - Sobota zjutraj:
Zjutraj preverite nastavek. Biti mora mehurčkast in aktiven, s prijetno aromo.
Pripravite testo tako, da nastavek zmešate s preostalimi sestavinami (moka, voda, sol itd.) upoštevajoč izbrani recept. Pri gnetenju, prepogibanju ali oblikovanju testa upoštevajte navodila iz recepta.
Pustite testo, da preide skozi faze fermentacije in vzhajanja, kot je določeno v receptu. To običajno traja več ur, odvisno od temperature in določenega recepta. - Sobota zvečer:
V skladu z navodili iz recepta specite kruh. Uživajte v sveže pečenem kruhu še isti dan in shranite preostali za naslednji teden v vrečki za kruh ali pa zamrznite majhne porcije in jih odtalite dan, preden jih želite uporabiti.
Količine in čas hranjenja prilagodite glede na svoje želje in recept za kruh, ki ga uporabljate. Če želite speči več kot en hlebec za en teden, boste potrebovali tudi več droži.