Vitamin D pripomore k ohranitvi normalnih mišičnih funkcij, zdravih zob, normalnemu delovanju imunskega sistema, ima pomembno vlogo pri procesu celične delitve, pripormoe k normalni absorbciji kalcija in fosforja, normalnim ravnem kalcija v krvi, k ohranitvi zdravih kosti.
Liposomski D3 Ekolife natura, 60 ml (marelica)
Prehransko dopolnilo v obliki tekočine s sladilom
Vsebuje 50 mcg vitamina D3, z naravnim sladilom ksilitol in marelično aromo.
Sestavine: voda, sladilo: ksilitol, emulgator: lecitin (sončnični), sredstvo za ohranjanje vlage: glicerol, etanol (<1,5%), konzervans: kalijev sorbat, vitamin D3 (kot holekalciferol), aroma marelice, antioksidant: vitamin E (d-alfa tokoferol).
Sestavine
|
Dnevni odmerek
|
PDV % *
|
Vitamin D3
|
50 mcg / 2000 IU
|
1.000 %
|
* odstotek priporočenega dnevnega vnosa (PDV)
1 ml vsebuje: 25 mcg/1000IU vitamina D3.
Alk.: <1,5 vol.%; Net: 60 ml
Priporočen odmerek: 1 x 2 ml samostojno ali v kozarcu vode ali soka.
Opozorilo: Hraniti izven dosega otrok.
ŽIVILO NI PRIMERNO ZA OTROKE.
Priporočene dnevne količine ali odmerka se ne sme prekoračiti.
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek.
Primerno za vegetarijance.
ZAKAJ LIPOSOMSKI VITAMINI?
Posebnost tega vitamina je, da je sam vitamin v liposomu = v kot majhnem mehurčku iz vodnega jedra, narejen iz istega materiala kot naše celične membrane. S tem dosežemo, da se vitamin zlahka vsrka. Namreč želodec in črevesje zlahka vsrkata liposome, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku, torej kurkumin. Ko liposomi dosežejo tanko črevo, se absorbirajo naravnost v krvni obtok (običajni izdelki z metabolizmom izgubijo na učinkovitosti). Tam, kjer jih potrebujemo.
|
LIPOSOMSKA TEHNOLOGIJA
Liposomi sestojijo iz izvlečkov lecitina z vsebnostjo fosfolipidov, kombiniranih z drugimi molekulami, ki jih morda želimo vstaviti. Liposomi so različnih velikosti – od nekaj nanometrov do več deset mikrometrov. Če fosfolipide kombiniramo z vodo, nastanejo mikroskopsko majhne strukture z osrednjim praznim prostorom, v katerem je inkapsulirana voda; v tej vodi pa lahko raztopimo druge molekule, na primer vitamin C ali glutation, za katere želimo, da bi jih telo zlahka absorbiralo. Medtem ko je hidrofilne molekule mogoče zadržati v inkapsulirani vodi, je hidrofobne kemične snovi mogoče raztopiti v sami membrani in zato so liposomi zmožni prenašati tako hidrofobne kot hidrofilne molekule. Zaradi njihovih edinstvenih lastnostih uporabljamo liposome za formuliranje zdravil, prehranskih dopolnil in kozmetičnih izdelkov.
Liposomi so zanimivi za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, ker jih gastrointestinalni trakt zlahka absorbira, ob tem pa se sočasno absorbirajo dodatne inkapsulirane molekule. S tem je premagana ovira, na katero naletijo mnogi, sicer koristni izdelki in jih zato telo ne more absorbirati v učinkovitih količinah. Telo pogosto razgradi mnoge kompleksne molekule, preden jih absorbira, ali pa jih absorbira le s težavo in se zato zniža raven absorpcije. Liposomi pa se zlahka absorbirajo, zato z izdelki, inkapsuliranimi v liposomih, dosežemo znatno večje koncentracije v krvi, v primerjavi z nekapsuliranimi izdelki, denimo z običajnimi tabletami.
Vendar liposomi lahko storijo še več, s tem ko pomagajo prenesti aktivne molekule na mesta delovanja v celicah, kjer telo potrebuje visoko raven določene hranilne snovi. Lipidna dvoslojna membrana liposoma se je zmožna spojiti z drugimi dvoslojnimi membranami, kot je sama plazmalema, in tako prenesti liposomsko vsebino v celice.
Izdelovanje liposomov
Sestavljanje liposomov zahteva veliko energije. Fosfolipidi se povezujejo z vodo, pri čemer dovajamo energijo v nadzorovanem procesu, s sonifikacijo ali z napravo Ultra-turrax®. Tedaj se lipidni mešički formirajo bodisi v enojne ali multiple dvoslojne membrane, ločene z molekulami vode. Ta proces usmerjamo tako, da nastanejo dovolj majhni delci, ki se bodo zlahka absorbirali v krvni obtok.