The store will not work correctly when cookies are disabled.
Spletni piškotki
Za izboljšanje uporabniške izkušnje ta spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike. Tudi kasneje lahko s klikom na povezavo "Nastavitve zasebnosti", katero najdete v nogi, nastavite s katerimi piškotki soglašate.
Pirina moka vsebuje več beljakovin in manj kalorij kot pšenična moka. Bogata je z vitaminom B2, manganom, niacinom, bakrom, fosforjem in vlakninami.
Koristi za zdravje…
S pirino moko zaužijemo širši spekter hranil, posebej pa se priporoča ljudem, ki imajo težave z uživanjem pšenične moke, saj se pira bolje topi v vodi in je lažje prebavljiva kot pšenična moka. Pira ima v primerjavi s pšenico tršo lupino, zato med mletjem ostane v moki ostane več hranil. Pirina moka se priporoča tudi pri dietah za zdravljenje kandide.
Najpogostejša uporaba…
Tudi pri pirini moki ločimo belo in polnozrnato moko. Pri beli pirini moki je bil ovoj pire odstranjen, pri polnozrnati oziroma polnovredni pirini moki pa so zmleta cela zrnja in so tako ohranjene vse hranilne snovi. Polnovredna pirina moka predstavlja odličen nadomestek polnovredne pšenične moke. Pri peki kruha iz pirine moke je potrebno upoštevati, da se testa iz pirine moke nikoli ne gnete toliko časa kot testo iz pšenične moke, polega tega pa takšno testo tudi ni potrebno dolgo vzhajati. Najbolj priljubljen kruh v sedanjem času je zagotovo pirin polnovredni kruh, ki ne potrebuje gnetenja in vzhajanja. Pirin kruh ima sladek okus in mamljiv vonj.