Kako EM tehnologija uravnava prebavo:
Prebava je prebavni proces, pri katerem sodelujejo mikroorganizmi. Glede na izsledke raziskav je glavna težava, poleg kvalitete krme in njene strukture, onesnaženje krme z glivami. Glive proizvajajo strupene metabolite, ki se imenujejo MIKOTOKSINI.
Mikotoksini nastanejo v vseh krmah z visoko krmno vrednostjo in to ne glede na način konzerviranja. Najpomembnejše pri tem je, kolikšna je onesnaženost krme z mikotoksini. Krmo, ki vsebuje mikotoksine prepoznamo po sledečih znakih: seno je prašno in ima zatohel vonj, silaža ima neprijeten vonj in se dodatno segreva, močna krmila pa dobijo neprijeten vonj. Glive iz rodu Aspergillus proizvajajo aflatoksine. Ti se najpogosteje nahajajo v semenih oljnih rastlin in njihovih odpadkih, ki se pogosto uporabljajo kot krma. Zelo toksičen B1 aflatoksin, lahko povzroči odpoved jeter in je obenem tudi kancerogen. Ta organ v nadaljevanju ne more preprečiti vstopa škodljivih snovi iz prebave v telo, zaradi česar se pojavijo bolezni prebavnega traku, kot so nezmožnost prebavljanja, zakisanost ali zamaščena jetra.
Fumonizini so proizvodi gliv Fusarium monoliforme in F. proliferatum ki sta rastlinska patogena. Pogosto naselita koruzo in tako okužita koruzna zrna. Fumonizini so toksični in kancerogeni. Pri svnijah povzročajo fumonizini pljučni edem, pri konjih pa hudo nevrološko bolezen imenovano ELEM. Modra plesen (Penicillium roqueforti) in rdeča plesen (Monascus ruben) se pojavljata v vseh silažah in velika količina njihovih toksičnih metabolitov škodi. Če so mikotoksini prisotni v krmi, ali sumimo da so, se priporoča povišanje odmerka EM BOKASHI™ ali EM ZOO™ za 50 do 100%.