Ko spoznaš osnove tehnologije efektivnih mikroorganizmov, lahko hitro ‘pokapiraš’, da se bi dalo z njimi narediti tudi kak svoj produkt. V ta namen je možno dobiti EM1 in melaso ločeno, da se lahko doma lotimo fermentacije. namen se stvari najpreprosteje lotimo z domačim fermentorjem, ki je sestavljen iz:

- akvarijskega grelca
- posode s pipo s pokrovom za vrelno veho (ali pa v pokrov izvrtamo luknjo v ta namen)
- vrelno veho

Koristno je imeti tudi termometer in pH meter ali vsaj lakmusov papir, da lahko boljle spremljamo proces in kvaliteto končnega produkta.

EM fermentiran zeliščni ekstrakt
Zeliščni macerati so znani v vrtičkarstvu že dolgo, sigurno poznate vsaj pripravka iz koprive ali gabeza. S procesom fermantacije se iz rastlin izluži iz rastlin več koristnih snovi, marsikako koristno spojino pa proizvedejo mikrobi sami tekom fermentacije. Za pripravo potrebujemo:

- 2-3 kg svežih rastlin
- 14 l vode
- 420 ml melase
- 420 ml EM1

Rastline na drobno razrežemo in damo v posodo. Da ne priprlavajo na površino jih obtežimo s čisto utežjo.  Izbiremo take rastline, za katere vemo, da koristijo pri vzgoji rastlin (preslica, kopriva, gabez, vratič..). Dolijemo toplo vodo (40 °C) in melaso. Ko se melasa raztopi dolijemo še EM1. V tako pripravljen fermentor namestimo še akvarijski grelec in zapremo s pokrovom z vrelno veho. Fermentacija naj poteka na toplem in temnem, temperatura vode naj bo okoli 35 °C. Fermentacija mora biti zaključena v 10 dneh oz. spremljamo izhajanje CO2. Po zaključku preverimo pH, ta naj bo pod 3,8. vsebino nato precedimo, rastline lahko zakopljemo v zemljo.
Tak zališčni ekstrakt shranjujemo na hladnem in temnem, življenska doba je ob pravilnem sharnjevanju 90 dni.
Apliciramo ga lahko razredčenega 1:1000 za zalivanje ali pa 1:500 uporabimo za škropljenje.

Prikaži kot Mreža Seznam
Nastavi padajočo smer
na stran
  • Že od 47,00 €
Prikaži kot Mreža Seznam
Nastavi padajočo smer
na stran