Čisto prehranjevanje (Clean Eating) vključuje ne samo izbiro pravih živil, ampak tudi izogibanje vse junk hrane in predelanih živil, ki so na voljo povsod. Ključ do zdrave in pravilne prehrane, so v naslednjih načelih:

  • Jejte polnovredna živila: polnovredna živila so živila, ki niso bila predelana, v laboratoriju ali proizvodnem obratu. Živila, ki jih jemo po tem principu, prihajajo naravnost iz kmetije: sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice, meso od živali iz proste reje, nizka vsebnost maščob mlečnih izdelkov, neslani oreščki in semena.
  • Izogibajte se predelani hrani: predelana hrana je živilo, ki ima nalepko. Nalepka pomeni, da je več kot ena sestavina uporabljena za živilo. Ni namen, da se odpoveste vsem predelanim živilom (kot so polnozrnat testenine ali naravni siri), če pa ne morete izgovoriti sestavino na nalepki, potem jo ne dajte v vašo nakupovalno košarico.
  • Odpovejte se rafiniranemu sladkorju. Rafinirani sladkor ne vsebuje nič drugega kot kalorije. Druga sladila se lahko uporabljajo, vendar pri vsej odlični hrani, ki jo dodate v svojo prehrano, naj ima rafinirani sladkor res zelo majhno mesto v prehranjevalne načrtu.
  • Jejte pet ali šest manjših obrokov na dan. Z uživanjem manjših obrokov čez dan lahko pomagate vašemu metabolizmu in zmanjšate možnost, da boste jedli razno ocvrto hrano iz vrečke namesto polnozrnatih keksov z maslom iz oreškov in jagod. Če se boste držali tega načela ne boste nikoli tako lačni, da bi se počutili prikrajšani ali čutili potrebo, da bi goljufali.
  • Kuhajte lastne obroke. Namesto nakupa pakiranih obrokov, kuhajte jedi iz osnovnih sestavin. To ni tako težko, kot se sliši! Osnovna, polnovredna živila potrebujejo zelo malo priprave. S sekljanjem in praženjem lahko pripravite zelo okusne jedi, ki bodo zagotovo všeč vaši družini.
  • Združujte beljakovine z ogljikovimi hidrati. Ko boste pripravili prigrizek ali obrok, se prepričajte, da je obrok uravnotežen. Za večje zadovoljstvo z vašo prehrano in zato, da vas ne bo zamikalo, da bi jedli junk hrane, kombinirajte beljakovine z ogljikovimi hidrati ali ogljikove hidrate in maščob. To preprosto pravilo bo zagotovilo dovolj energije za vaše telo in zmanjšalo  občutek lakote.