BOKY FERMENTOR - 315 L

Na zalogi
KODA ARTIKLA
MO-002-010
585,00 €
Čas dobave:
1-3 dni

Primeren za potrebe gospodinjstev, ki imajo vrtove, vrtičkarje in za vse tiste, ki imajo sorazmerno veliko količino bioloških odpadkov. S fermentorjem BOKY je mogoče hitro in enostavno fermentirati biološke odpadke po Bokashi postopku in iz njih nato pridobiti visokokvalitetni kompost, kar skupno traja približno 5 tednov.

Fermentiranje trdih bioloških odpadkov v Bokyju po Bokashi sistemu ima naslednje prednosti pred konvencionalnim kompostiranjem:

 • ni potrebno občasno mešanje in zračenje
 • čas odlaganja do koriščenja največ 6 tednov, pri kompostiranju 14-16 mesecev
 • ne povzroča neprijetnih vonjav
 • ne privablja insektov
 • večina semen plevela prefermentira, niso več kaljiva
 • prefermentirajo tudi ličinke žuželk, ni majskih hroščev
 • ohranimo vsaj 40 % organske mase več kot pri kompostiranju
 • ohranja se mineralna vrednost fermentirane mase C, N, P, K -ni izgub
 • rastlinam omogoča dolgotrajni dostop dušika v obliki aminokislin, ni spiranja kot pri kompostu
 • rastlinam s tem dodajamo pozitivne probiotične bakterije
 • učinkovit razkroj ogljikovodikov in ostankov pesticidov
 • nizek oglični odtis procesa

FERMENTACIJA NI OKSIDACIJA!

Biološki odpadki na zraku oksidirajo in razpadejo s pomočjo gnilobnih bakterij. Pri tem se sprošča toplota, ogljikov dioksid, voda in amonijak, kar vse obremenjuje naše okolje. Fermentacija bioloških odpadkov ni oksidacija, saj fermentacija poteka brez prisotnosti kisika. Efektivni mikroorganizmi, poznani kot EM organsko snov fermentirajo v drugo kemično obliko in pri tem ne nastajajo nobeni stranski produkti, tako, da naprimer beljakovine ne razpadejo do amonijaka, ampak do aminokislin, ki so veliko lažje sprejemljive za rastline. Preizkusi na Nizozemskem so dokazali, da s pomočjo EM Bokashi fermentiranja ohranjamo za več kot 40 % organske snovi, ki bi sicer razpadla v vodo, ogljikov dioksid in amonijak.

Proces fermentacije organskih odpadkov poteka ob prisotnosti EM, ob primerni temperaturi 20 - 25°C v dveh do treh tednih, nadalnji razpad v kompost pa še v dveh tednih, kar skupaj znese približno 5 tednov, medtem ko klasično kompostiranje zahteva 12-14 mesecev. EM so koristne bakterije, ki zemljo mikrobiološko obogatijo in rastlinam povečujejo odpornost na bolezni. Da fermentacija ni oksidacija dokzuje tudi dejstvo, da se pri tem ne razvijejo neprijetne vonjave, ki so pri gnitju običajne.

Boky fermentor je izdelan v obliki jajca, da omogoča enakomerno, učinkovito in najbolj enostavno fermentiranje organskih odpadkov brez velikega napora. Oblika jajca namreč omogoča tudi samokomprimiranje, da zgornje plasti bioloških odpadkov pritiskajo na spodnje in s tem izpodrivajo zrak, ki je v anaerobnem procesu fermentiranja nezaželen.

Celotna prostornina Boky fermentorja znaša 315 litrov, kar zadostuje za letno polnjenje povprečne štiričlanske družine. Upoštevati moramo, da tekom fermentacije tekočina odteka preko filtrirane šobice in ventila za odtok, s tem se notranja prostornina bioloških odpadkov zmanjšuje. Pri fermentiranju se izloča tekočina v spodnji del Bokyja, ki jo je potrebno na vsake dva do tri dni odtočiti. Potek fermentiranja je najbolj učinkovit pri 30 % vlažnosti, zato je potrebno vso odvečno tekočino odtočit.

Tekočino iz Boky fermentorja lahko razredčimo v razmerju 1:50 in nam to služi kot gnojilo za zalivanje vseh rastlin. V nerazredčeni obliki nam takšna tekočina lahko lahko služi tudi za odmaševanje odtokov, kar je še en dokaz več, kakšno moč imajo efektivni mikroorganizmi EM ki so v njej.

Po končani fermentaciji Boky fermentor na sredini kjer je spojen, odpremo in vsebino plitvo zadelamo v zemljo. V kolikor želimo na zemlji, v katero smo plitvo zadelali ferment uporabiti za setev ali zasaditev zelenjave, je priporočljivo počakati vsaj deset dni, da razgradnja poteče do optimalnega pH-ja ki je med 6 in 7.

Proizvaja: Technol d.o.o. Izola

Tehnične podrobnosti
CENA 585,00 €
ČAS DOBAVE 1-3 dni
PROIZVAJALEC MICRONATURA
NOVO DA
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:BOKY FERMENTOR - 315 L
Vaša ocena