ZDRUŽEVANJE TEHNIK SHRANJEVANJA HRANE: FERMENTACIJA IN LIOFILIZACIJA

ZDRUŽEVANJE TEHNIK SHRANJEVANJA HRANE: FERMENTACIJA IN LIOFILIZACIJA

Za shranjevanje hrane na daljši rok imamo na voljo več tehnik: zrmzovanje, sušenje, vlaganje. Vse tehnike so na voljo že zelo dolgo časa in so se spreminjale izboljševale z napredkom tehnologije.

Zamrzovanje je znano po tem, da ohranja okuse, ki so najbližji svežim, sušenje pa dela čudeže z mnogimi živili, kar omogoča njihovodolgoletno shranjevanje in zasede veliko manj prostora. Konzerviranje sadja, marmelad in želejev s postopkom pasterizacije nam omogoča podaljšanje uživanja teh živil. Nič ni lepšega kot odpiranje konzerv s sadjem sredi zime. Spomni nas, da prihaja pomlad. Številni mladi danes v sezoni nikoli ne jedo lokalno pridelane hrane in nimajo pojma, kaj je na voljo, ko se letni čas spreminjajo, vendar se bodo starejši bralci spomnili življenja preden so začele trgovske verige ponujati hrano uvoženo iz vsega sveta. Drugi postopek konzerviranja je konzerviranje pod pritiskom, kiomogoča konzerviranje živil z nizko kislino, kot so meso, krompir, fižol, juhe in nekatere paradižnikove 
izdelke.

Druga metoda, ki se redkeje uporablja in je ponovno v vzponu je fermentacija. Ena najstarejših metod se še danes izvaja tako kot stoletja. Sestavine so preproste, hrana pa ni le okusna, ampak današnja znanost dokazuje koristi za zdravje. Sem spadajo fermentirano mleko, imenovano Kefir, fermentirani čaj, imenovan Kombucha, in velika raznovrstna fermentirana zelenjava in sadje, vključno z ohrovtom v stotinah okusov, kumaricami, salsami, brusketami, jagodami in še več. Vsaka kultura ima svoje posebnosti. Miso, kvas, pivo, vino, celo čokolada so fermentirana hrana, za katero morda veste ali pa tudi ne. Kislo testo je ferment, ki se uporablja za vzhajanje kruha in pekovskih izdelkov.

Nova tehnologija, sušenje z zmrzovanjem, ki jo prinaša Harvest Right v domače okolje prinaša popolnoma nove dimezije shranjevanja hrane. Čeprav je ta sušilno zamrzovalni stroj, bolje poznan kot liofilizator, sam po sebi glavni mojster za shranjevanje hrane, smo ugotovili, da ponuja izjemna prednost pri dolgoročnem konzerviranju fermentacij. Nastavek iz kislega testa shrani za več let in se ponovno aktivira, kot da je pravkar narejen. Kefir v prahu, če ga dodamo svežemu ali liofiliziranemu mleku, bo ustvari novo kulturo. Čeprav bosta kislo zelje in salsa v hladilniku zdržala zelo dolgo, še naprej počasi fermentirata in okus se bo nekoliko spremenil. Mnogo let so zelje in kumarice vlagali za dolgoročno shranjevanje, vendar so se dobre bakterije, ki fermentirajo zelje, (in ustrezne koristi za zdravje) izgubile, ko so se fermenti segrevali v pločevinkah. Za trenutek si predstavljajte, da imate kislo zelje ali Curtido, ki je ravno prav fermentirano, tako kot ga imate radi.


Veste, da vsega ne morete takoj pojesti, in čeprav bo dobro čez nekaj mesecev, se bo sčasoma razvilo in spremenilo. Zdaj ga preprosto zamrznete in čez deset let boste še vedno imeli točno tak okus, kot ga imate radi. Prehranske koristi bodo še vedno nedotaknjene. Za fermentatorje je povsod korist. Če ste ljubitelj frementiranja, je Harvest Right liofilizator za vas. To je edini način dolgotrajnega skladiščenja, ki ohranja hranilno vrednost živil na 97-99%. To je sanjski stroj za dolgoročno shranjevanje hrane.

Vir: https://harvestright.com/blog/2019/merging-food-preservation-techniques-fermentation-and-freeze-drying/

Deli
Next article

NAJBOLJŠI SOKOVNIK ZA SOČENJE STEBELNE ZELENE

NAJBOLJŠI SOKOVNIK ZA SOČENJE STEBELNE ZELENE

Povezani artikli

    Dodaj komentar Cancel reply

    Vaš email ne bo objavljen. Obvezna polja so označena. *