1. KAJ SE ZGODI, ČE ZMELJEM NAPAČNE SESTAVINE ALI SESTAVINE, KI SO PREVLAŽNE ALI PREMASTNE?
Zahvaljujoč kakovosti mlinov se v večini primerov nič ne poškoduje, rahlo se umaže le brusilni kamen.
2. KAKO LAHKO OČISTIM BRUSILNE KAMNE?
Pri pravilni uporabi mlina, brusilnih kamnov ni potrebno posebej čistiti. Če se mlinski kamni zamažejo na primer zaradi nepravilnih, vlažnih ali oljnatih semen mlin očistite po sledečem postopku:
-obrnite nastavitev finosti na grobo z obračanjem lijaka
-izpraznite lijak
-dodajte približno dve pesti dolgozrnatega riža in ga zmeljite
-če je močno umazan postopek ponovite.
Enak postopek je priporočljiv pred daljšim mirovanjem, pri čemer naj bo sesalnik priklopljen na izhod in hkrati odprt pokrov, tako da lahko odstranite vse ostanke moke.
3. SE LAHKO MLIN PREGREJE?
Ne, vaš mlin se ne more pregreti pri običajnih količinah za gospodinjstvo. Mlini so opremljeni z industrijskim motorjem, ki ne potrebuje vzdrževanja in z lahkoto zmelje običajne gospodinjske količine semen. V primeru nepravilne uporabe so motorji opremljeni tudi z zaščito pred pregrevanjem. Če se ta sproži, izklopite mlinček, ga izključite iz električnega omrežja in pustite, da se ohlaja vsaj dvakrat toliko časa kolikor je bil uporabljen.
4. KAKO VEM, DA SO ZRNA DOVOLJ SUHA ZA MLETJE?
Vsebnost vlage v zrnih za mletje mora biti od 11-12 %.
Doma lahko suhost zrna preverite na sledeč način: če na delovni površini zdrobite zrno in je zrno ravno pomeni, da je še preveč vlažno in je potrebno sušenje zrn. Če se zrno ob pritisku zdrobi je dobro za mletje.