ozon-molekula

VSE O OZONU

Ozon je molekula, ki jo gradijo trije atomi kisika (O3). Je v plinastem agregatnem stanju pri normalnih pogojih in ima zelo specifičen – oster vonj. Kot plin se prosto širi po prostoru in doseže vsak še tako skrit kotiček in vsako površino. Dokazano prodre tudi v tkanine, kjer prav tako odstranjuje viruse, bakterije in mikrobe.

Ozon je kratkoživa molekula, saj je zelo reaktivna. To pomeni, da “napada” oz. oksidira organske snovi s katerimi pride v stik. Ozon spada med najmočnejše oksidante na svetu, kar v praksi pomeni, da “napada” vse kar je živo. Manjši organizmi (enocelični, kot so virusi in bakterije) so dosti bolj “občutljivi” na ozon kot veliki (večcelični) organizmi. Razlog je v dostopni površini malih delcev napram velikim delcem oz tkivom; plinu dostopna površina majhnih delcev je lahko do 100.000 krat večja. Tako ozon najhitreje uniči mikrobe in organske molekule (vonjave, pline), za večje organizme pa potrebujemo dosti večje količine ozona in daljši čas izpostavljenosti.

Ozon prične biti strupen za človeka pri koncentraciji nad 0,30 ppm (parts per million), če je človek izpostavljen za več kot 15 minut dnevno. Varna meja za izpostavljenost ozonu na delavnem mestu (8 ur/dan) je 0,10 ppm (https://www.osha.gov/chemicaldata/). Na srečo človek zazna ozon že pri izjemno nizki koncentraciji kot je 0,01 ppm, tako da imamo naravni alarmni mehanizem za zaznavanje tega oksidanta.

Ozon ima še eno izjemno lepo lastnost: poleg kratkoživosti in dezinfekcije ozon razpade le na kisik (O2), ki je njegov edini “odpadek”. Tako je ozon okolju najbolj prijazen dezinfektant med vsemi. Celoten proces razpada traja od 30 minut pa do 3 dni, odvisno od velikosti prostora in koncentracije ozona v njem. Ta postopek pa lahko pospešimo z uporabo dezintegratorja in tako varno uporabo kateregakoli prostora zagotovimo že v dobri uri po napolnitvi prostora s tem plinskim čistilom. V kolikor je možnost pa koncentracijo ozona hitro znižamo na varno raven s prezračenjem prostora za par minut.

Tudi iz vidika proizvodnje ozona je okolju najbolj prijazen med kemikalijami ravno ozon, ki se proizvaja iz zraka s pomočjo električne energije.

DEZINFEKCIJA Z OZONOM

Ozon je zelo reaktivna molekula, ki jo gradijo trije atomi kisika (O3). Ob stiku z živimi organizmi – virusi, bakterijami, plesnimi – le-te oksidira in jih tako popolnoma uniči.Ozon je pri sobni temperaturi v plinastem agregatnem stanju. To mu omogoča, da se prosto širi po prostoru in doseže vse površine in kotičke, tudi nedostopne špranje, notranjost tkanin ipd.. Ker je eden najmočnejših oksidantov na svetu, je pri dezinfekciji izjemno učinkovit. Mikroorganizme (tudi viruse kot je SARS-CoV-2, razne bakterije in plesni) zaobjame po celotni površini ter jih tako uničuje hitro in učinkovito. Ob reakciji ozon razpade na kisik (O2), ki je tudi vse, kar po dezinfekciji tudi ostane v prostoru. Poleg kratke razpolovne dobe ozona (30 minut) ljudi pri dezinfekciji z ozonom varuje tudi vonj – ozon namreč zaznamo že pri ekstremno nizkih koncentracijah 0,01 ppm, medtem ko je varna dnevna izpostavljenost ozonu 0,10 ppm, tako se človek z ozonom po nesreči praktično ne more zastrupiti.
infog3333-K
POSTOPEK

POSTOPEK

Ponujamo vam tako imenovano »plug and play« rešitev.

Učinkovit in ponovljiv postopek je edini način, da zagotovimo temeljito dezinfekcijo. Držimo se direktiv Zdravstvene organizacije ameriške vojske in najnovejših znanstvenih dognanj v boju prosti SARS CoV-2. Glede na prostornino prostorov in moč ozonatorja preračunamo natančen čas, ki je potreben za generacijo ozona. Napravo nastavimo na ugotovljen čas ozonacije ter jo postavimo v prostor, ki ga želimo dezinficirati. Čez največ eno uro bo prostor dezinficiran, čez največ dve uri pa bo spet varen za uporabo brez zračenja. Z zračenjem lahko prostor ponovno uporabljate v manj kot eni uri. Naprave lahko delujejo tudi v avtomatskem režimu in tako dezinfekcijo opravijo samodejno; ponoči ali drugem prikadnem času.

Izdelkov, ki ustrezajo izbiri, ni mogoče najti.