Pranje perila z divjim kostanjem

Divji kostanj je skriti jesenski zaklad. Ko se žametno posvetlika iz svojega ovoja, nam kar zaigra srce…

V bližnjem gozdičku je en sam mogočen divji kostanj, pa vendar hodijo moji otroci te dni domov z nabito polnimi žepi plodov. Vedno zavijejo do drevesa in ne odnehajo, dokler niso zapolnjene vse kapacitete. Neznansko jih privlači kostanjeva gladka svetleča površina v najlepših rjavih odtenkih. Podarijo jih prijateljici, babici, a meni zelo težko mi katerega odstopijo. Ko pa so vsi tako čudoviti, jaz bi jih pa kar rezala, mlela in miksala. Jih čisto razumem, a vendarle to pomeni, da bo morala mami drugam po pralni prašek…

Zdaj je namreč čas, da si pripravimo zalogo svojega lastnega pralnega sredstva. Divji kostanj je nabit s saponini in je kot tak odlična surovina za ekološki detergent za perilo, posodo, telo in lase. Podobno kot pralni oreščki, le da lokalno in domače.

Pralni prašek iz divjega kostanja, ki je bio, svež, brez embalaže in praktično brez ogljičnega odtisa, je tudi super preprost za pripravo.

Sveže nabran divji kostanj razrežemo, razsekamo, zmeljemo na čim manjše koščke. Odlično se obnese mešalnik.

Nato ga posušimo v dehidratoju (jaz imam Excalibur in običajno uporabim kar presno sušenje na 42°c) in neprodušno shranimo. Pred uporabo ga lahko še dodatno zmeljemo, da res dobimo vse saponine iz njega.

Za pranje uporabimo 2-3 žlice prahu in 5 dl vroče vode. Lahko pustimo mešanico stati čez noč, hitreje pa jo pripravimo v mešalniku. Počakamo, da se usedlina posede in nato previdno odlijemo (ali odcedimo) detergent. Vlijemo neposredno v pralni stroj in operemo kot običajno.

Druga možnost je, da bolj grobo narezane koščke dodamo v muslinasti vrečki kar v boben k perilu.

Dokler pa je kostanj še svež in pri roki, roma pri meni kar tak (3 kosi) z nekaj vode v blender in nato precejen v stroj.  Malo več je packanja pri precejanju, ker se precej zapeni. Luštni cajti, ko se lahko malo bolj svobodno zabavamo z milnico in naredi sam projekti (taki z veliko packanja so najboljši). Naslednjič pa vam zaupam še kako kostanjevo skrivnost…

Jana Kristanc

img_6355